Categorieën
Nieuws

TFS/DOW/Wêz Handich strijdend ten onder tegen kampioen

Waar het laatste speelweekend van de nationale korfbalcompetities meestal interessante of verrassende affiches bevat voor elke vereniging, waren de wedstrijdkorfbalteams van TFS/DOW/Wêz Handich wel uitgespeeld. Het eerste was al gedegradeerd door de combinatie van een thuisnederlaag tegen Quick ’21/Vlug & Vaardig en een overwinning van concurrent AKC op Rigtersbleek, terwijl het tweede handhaving had bewerkstelligd, en het derde op glansrijke wijze een kampioenschap en de bijbehorende promotie binnen had gesleept.

Zo geschiedde het dat het vlaggenschip van de samenwerkende verenigingen op de laatste speeldag zonder enige druk aan de wedstrijd tegen titelfavoriet CSL kon beginnen. De opstelling was hetzelfde als de week tevoren, wat betekende dat zowel Teije Frits Benedictus als Pieterroel Bouwmeester nog met enkelkwetsuren langs de zijlijn stonden. Laatstgenoemde maakte overigens deze week bekend dat hij zijn laatste wedstrijd voor de Ferwerda-formatie al heeft gespeeld, hij stopt na twaalf jaar (inclusief sabbaticals) als selectielid van Wêz Handich.

TFS/DOW/Wêz Handich begon sterk aan de voorlopig laatste wedstrijd in de eerste klasse op het veld. Hoewel CSL de openingstreffer voor haar rekening nam, kwam de ploeg van scheidend trainer/coach Jan Jouke Flokstra snel op voorsprong. Voornamelijk Teun Zuiderveld was messcherp in de openingsfase, waarin hij het merendeel van zijn pogingen tot doelpunt promoveerde. Verdedigend liet de Rottevalle/Eastermar/Drachtstercompagnie echter een aantal steken vallen, wat resulteerde in een gelijk opgaande wedstrijd tussen de koploper en de hekkensluiter waarbij de doelpunten voortdurend evenredig werden verdeeld. Op een stand van 7-7 was de combinatievereniging genoodzaakt om te wisselen vanwege een enkelblessure bij Emma van Holsteijn. Jildou van der Vee kwam als vervangster binnen de lijnen. Het lukte tot vijf minuten voor het rustsignaal geen van beide teams om een serieuze voorsprong te bewerkstelligen. CSL sloeg echter genadeloos toe door in een kort tijdsbestek uit te lopen van 10-10 naar 14-10.

Dit verschil heeft de Ferwerda-formatie na de rust niet meer goed weten te maken, ondanks een tomeloze inzet en een aantal mooie treffers (met een splijtende pass van Anne Zuiderveld op Hessel van der Heide als hoogtepunt) werd uiteindelijk met 21-16 verloren. In de slotminuten van de wedstrijd liet de technische staf Baukje Visser en Jente Nijboer nog minuten maken in het vlaggenschip. Voor CSL betekende deze winst dat het kampioenschap en de bijbehorende promotie officieel binnen kon worden gehaald. Via deze weg willen wij de geelhemden feliciteren en succes wensen in de Overgangsklasse.

Voor TFS/DOW/Wêz Handich was de conclusie na deze wedstrijd eentje die al zo vaak kon worden getrokken dit seizoen: Lang meegedaan maar geen resultaat. Namens de selectie wil ik graag iedereen bedanken die zich dit seizoen meermaals naar de sportcomplexen heeft bewogen om ons te steunen. Het is fijn om te zien dat verscheidene supporters (jong én oud) zowel bij uit- als thuiswedstrijden ons zijn blijven aanmoedigen, ook wanneer het – met enige regelmaat – niet ging zoals wij hadden gewild. Volgend seizoen wacht de tweede klasse, en vanaf kan toegewerkt worden naar één doel: promotie. Graag wil ik nog kort Jan Jouke Flokstra, Sjouke Stoker, en Pieterroel Bouwmeester bedanken voor hun betrokkenheid tijdens dit seizoen, en voor Sjouke en Pie ook de lange voorgaande periode. We hopen jullie evenals vele anderen betrokkenen ook volgend jaar nog regelmatig te zien in Rottevalle, Eastermar, Drachtstercompagnie, en Houtigehage!

Categorieën
Wedstrijdverslag

TFS/DOW/Wêz Handich scoort onvoldoende in Ruinerwold

Na de recente nederlaag tegen OKO/BIES was de missie voor TFS/DOW/Wêz Handich op papier een stuk lastiger geworden. Met enkel de drie hoogst geklasseerde tegenstanders nog op het programma en een achterstand van één punt op nummer zeven AKC en drie punten op nummer zes OKO/BIES loopt de route richting handhaving hoogstwaarschijnlijk langs een beslissingswedstrijd. Om dit te bewerkstelligen moest de ploeg van Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema echter wel minstens twee punten behalen tegen KIOS, Quick ‘21/Vlug & Vaardig, en/of CSL. Op zondag 29 mei 2022 stond de uitwedstrijd tegen KIOS op het programma van de Ferwerda-formatie, de eerste mogelijkheid om de positie van hekkendrager aan AKC te overhandigen. Ten opzichte van de basisopstelling van de week tevoren waren drie wijzigingen doorgevoerd. Pieterroel Bouwmeester, Aline de Boer, en Emma van Holsteijn stonden bij het startsignaal van scheidsrechter H. Jonkers op de plaatsen van respectievelijk Teije Frits Benedictus, Fardau van der Wal, en Betty Jansma.

Het begin van de wedstrijd was duidelijker voor het thuisspelende KIOS, dat via een aantal kleine kansjes een vroege 3-0 voorsprong pakte. In de daaropvolgende fase wist de Ferwerda-formatie zich te herpakken, resulterend in een 4-2 tussenstand die lang op het scorebord zou prijken. Beide teams staken veel energie in hun verdedigende strijdplannen, waardoor de wedstrijd qua doelpuntenproductie tijdens de eerste helft nooit op gang kwam. Langzaam maar zeker wist KIOS echter afstand te nemen door voornamelijk vanuit de korfzone te scoren, waar de Drachtstercompagnie/Eastermar/Rottevalle-combinatie überhaupt niet tot scoren kwam. Hierdoor bedroeg de ruststand 10-5 in het voordeel van de groenhemden uit Ruinerwold.

In de fase na rust hielden beide teams elkaar in evenwicht, maar het tempo waarin de doelpunten vielen bleef op een laag niveau. De te overbruggen afstand schommelde om en nabij de vier doelpunten en de wedstrijd leek als een nachtkaars uit te gaan. Met nog vijftien minuten op de klok schoot TFS/DOW/Wêz Handich de 12-8 door de korf, waarna KIOS van afstand het verschil naar vijf bracht. Na wederom enkele minuten zonder trefzekere pogingen kwam het meest merkwaardige doelpunt van dit seizoen tot stand, in een reboundduel tijdens de aanval van de thuisploeg deden twee strijdende heren een poging om de bal te bemachtigen, waarbij de bal uiteindelijk via de hand van Anne Zuiderveld in de korf van KIOS terecht kwam. Een bijzondere gewaarwording die niet beslissend was voor het resultaat, maar die wel illustratief bleek voor deze wedstrijd: de intenties waren aanwezig, maar het lukte allemaal gewoon niet. TFS/DOW/Wêz Handich trok nog een kleine eindsprint – met invallers Jildou van der Vee en Jitze van der Vlugt in het veld – waardoor scheidsrechter H. Jonkers uiteindelijk 15-11 als stand door kon geven aan het KNKV.

Met nog twee wedstrijden te gaan blijft het doel voor de Ferwerda-formatie hetzelfde: minstens twee punten behalen. De eerstvolgende wedstrijd staat voor 11 juni gepland, dan komt Quick ‘21/Vlug & Vaardig op bezoek in Drachtstercompagnie. Deze wedstrijd gaat gepaard met het 75-jarig jubileum van TFS, wat betekent dat het erg druk wordt op sportcomplex ’t Trefpunt. Vanuit de selectie hoop ik dat we nog één keer dit seizoen op de steun van ons thuispubliek kunnen rekenen in de strijd om handhaving. Om 14:00 uur speelt het tweede tegen DOS Kampen 3, bij winst is de ploeg van scheidend coach Sjouke Stoker verzekerd van lijfsbehoud in de reserve tweede klasse. Vervolgens gaat om 15:30 uur de wedstrijd van het vlaggenschip van start, komt allen!

Categorieën
Wedstrijdverslag

TFS/DOW/Wêz Handich trekt aan kortste eind in emotioneel geladen duel

Eén van de vervelende aspecten van het schrijven van sportverslagen is dat de clichés vaak waar blijken. Neem zo het alom bekende “sport is emotie”. Het gevoel dat loskomt bij het door ons allen geliefde spel waarbij twee verschillende achttallen de bal door de korf proberen te gooien doet overwegend vriendelijke mensen zowel fysiek als verbaal de grens van het sociaal geaccepteerde toelaatbare opzoeken, maar dat maakt sport juist zo indrukwekkend en entertainend.

Toen de selectiespelers van TFS/DOW/Wêz Handich de Opender enclave van OKO/BIES het sportcomplex in Drachtstercompagnie zagen betreden waren beide helften van deze streekderby bewust van de belangen op zaterdag 21 mei 2022. Zowel de Friezen als de Groningers beschikten al enkele weken niet meer over de smaak der overwinning en hadden daardoor de mentale omslag moeten maken van promotiekorfbal in de zaal naar degradatiekorfbal op het veld. Op basis van de resultaten voor het zaalseizoen had TFS/DOW/Wêz Handich één punt meer dan OKO/BIES. Desondanks bevonden beide teams met de klasseringen voorafgaand aan het duel zich op een plaats die zou leiden tot (in)directe degradatie. Overigens waren twee van de vijf punten van de Drachtstercompagnie/Eastermar/Rottevalle-combinatie afkomstig uit Opeinde, waar destijds met 18-24 werd gewonnen.

Bij de Ferwerda-formatie was één wijziging doorgevoerd ten opzichte van de nederlaag tegen Juventa: Teun Zuiderveld kreeg een basisplaats ten faveure van Hessel van der Heide. Om 16:30 uur floot scheidsrechter H. Schuitema voor het startsignaal van wat een intense wedstrijd zou worden. OKO/BIES schoot uit de startblokken en produceerde in de openingsfase drie doelpunten waar TFS/DOW/Wêz Handich enkel een zuiver schot van Anne Zuiderveld tegenover kon zetten. Aan de hand van diens broer Teun Zuiderveld en een regelmatig trefzekere Teije Frits Benedictus kwam de ploeg van fungerend hoofdcoach Harold Jellema langszij. In de daaropvolgende fase wist geen van beide teams uit te lopen, waardoor het verschil vanaf 4-4 tot de ruststand van 10-10 nooit groter dan één was. Het spel was zowel onder de korf als aan de buitenkant uitermate fysiek en dit leidde meer dan eens tot kleine opstootjes waarbij de klappen voornamelijk op verbale wijze werden uitgedeeld. Niet enkel de spelers maar ook de coach van de tegenstanders liet nadrukkelijk zijn aanwezigheid merken en stelde zelfs voor om na de wedstrijd één van onze heren “een klap te geven”, maar – zoals op basis van zijn merkwaardige schwalbe op een ander moment al kon worden voorspeld – heeft hij na het laatste fluitsignaal geen fysieke daad bij deze opmerkelijke woordkeuze gevoegd.

In de rust werd het tactische plan van coach Jellema op een aantal plaatsen bijgesteld en zodoende werd met voldoende vertrouwen de wedstrijd geresumeerd om de speeltijd vol te maken. Waar OKO/BIES de eerste minuten van de eerste helft de bovenliggende partij was, waren de rollen nu omgedraaid. Onder aanvoering van de gebroeders Zuiderveld liepen de blauwhemden uit naar een 14-11 voorsprong die vertrouwen gaf voor het restant van de tweede helft. Echter vonden hierna twee gebeurtenissen plaats die chronologisch gezien in elkaars nabijheid tot stand kwamen. TFS/DOW/Wêz Handich was genoodzaakt om te wisselen doordat de uitstekend spelende Teije Frits Benedictus een enkelblessure opliep, terwijl OKO/BIES juist baat had bij een wissel door Wiljan Snip na langdurig blessureleed weer minuten te laten maken. Zo doende vocht de hekkensluiter met Snip in de gelederen en als directe tegenstander van voormalig teamgenoot Anne Zuiderveld zich terug na een 16-14 achterstand te hebben moeten incasseren. Op 18-18 straalden beide achttallen uit nog volop te geloven in een plaats aan de juiste zijde van het scorebord, waardoor de wedstrijd nog altijd op het scherpst van de snede werd afgewerkt. OKO/BIES was twee keer trefzeker van afstand, maar werd gecounterd door een vlotte goal van Marije Nijboer die de stand op 19-20 bracht. Vervolgens dwong de uitploeg via een lange aanval waarin vakkundig gebruik werd gemaakt van het reboundoverwicht de thuisploeg tot het nemen van risico’s. Een poging tot onderscheppen leidde uiteindelijk tot een strafworp voor de Opendenaren, welke – na een Friese time-out – koelbloedig werd afgerond door een speelster van OKO/BIES. Met een laatste doelpunt besloot de uitploeg de wedstrijd, waardoor de vreugde aan de ene zijde kon worden afgewogen tegen de teleurstelling aan de andere kant. Sport is emotie, zal ik maar zeggen.

Alhoewel het verdriet na het verlies bij deze wedstrijd gerechtvaardigd is, zal de knop wederom om moeten voor TFS/DOW/Wêz Handich. Met nog drie wedstrijden en de ‘veilige streep’ op slechts één punt afstand bestaan nog voldoende mogelijkheden om dit seizoen goed af te sluiten en lijfsbehoud veilig te spelen. Deze missie begint volgende week in Ruinerwold, waar gedeeld koploper KIOS de tegenstander zal zijn. Een uitgelezen mogelijkheid om twee vervelende reeksen te beëindigen. Ten eerste uiteraard de huidige reeks nederlagen die al enige tijd stand houdt, maar daarnaast ook het aantal verliespartijen tegen KIOS. De vechtlust die tegen OKO/BIES is getoond zal ook in Drenthe noodzakelijk zijn om een goed resultaat binnen te slepen. Zondag 29 mei zal scheidsrechter H. Jonkers om 15:30 uur voor het startsignaal fluiten. De steun van onze fanatieke supportersschare zal vanzelfsprekend met open armen worden ontvangen!

Categorieën
Nieuws

TFS/DOW/Wêz Handich mist scherpte in Hardenberg

Op zaterdag 14 mei 2022 stond voor het eerste team van TFS/DOW/Wêz Handich de uitwedstrijd tegen Juventa op het programma. De geelhemden uit Hardenberg boeken al het hele veldseizoen solide resultaten en bezetten daardoor ook de derde plaats in de competitie. Daarnaast wist Juventa in de zaalcompetitie voor het eerst in haar geschiedenis naar de Overgangsklasse te promoveren. De recente resultaten en de positie van TFS/DOW/Wêz Handich leveren momenteel niet eenzelfde opgewektheid op, zelfs met een roze bril levert de hervatting van het veldseizoen geen rooskleurig gevoel op. Na het zinderende zaalseizoen verloor de equipe van Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema op kansloze wijze van mededegradatiekandidaat AKC en op deze zonnige zaterdag was ook de winst tegen Juventa snel buiten handbereik.

In de basisacht waren twee wijzigingen doorgevoerd ten opzichte van de wedstrijd tegen AKC: Teije Frits Benedictus speelde op de plaats van de afwezige Teun Zuiderveld en Hessel van der Heide startte aangezien Pieterroel Bouwmeester niet geheel fit was. Aan de hand van een loepzuivere Betty Jansma schoot de Ferwerda-formatie uit de startblokken, resulterend in een vroege 2-4 voorsprong. Juventa – waar trainer/coach Martin Kamphuis deze week per direct afscheid nam – greep langzaam maar zeker het initiatief in de wedstrijd en zou dit in het vervolg niet meer loslaten. Op het digitale scorebord werd dit lichte overwicht binnen de lijnen via een afstandstreffer vertaald naar de eerste voorsprong voor de thuisploeg (7-6). In de laatste minuten voor rust werd de marge verviervoudigd door een aantal rake afstandstreffers, waardoor de stand gedurende de pauze 12-8 bedroeg.

De conclusie tijdens de pauze was dat het combinatiespel van de samenwerkende verenigingen op niveau was, maar dat de afronding te wensen overliet. Het Friese doelpuntenprobleem kwam niet enkel door het gebrek aan rake schoten, maar ook door een aantal gemiste strafworpen en kleine kansen. Juventa speelde niet per definitie “een mooier spelletje”, maar was ongecompliceerder en effectiever dan de uitploeg.

De goede ambities die tijdens de rustbespreking werden uitgesproken verdwenen snel als sneeuw van de zon, aangezien Juventa de voorsprong direct uitbreidde naar vijf doelpunten. Vervolgens was de thuisploeg in staat om de wedstrijd rustig uit te spelen met een sterke reboundpositie als uitgangspunt van iedere aanval. Aan de intenties van de Drachtstercompagnie/Eastermar/Rottevalle-combinatie lag het niet, maar het bleek een dag waarop het zou lukken. Ook verdienstelijke invalbeurten van Pieterroel Bouwmeester, Johan Zandstra en Emma van Holsteijn konden hier geen verandering in brengen. Arbiter W. Spenkelink gaf op 21-15 het eindsignaal nadat de spelvreugde al enige tijd uit de wedstrijd was geslopen.

Voor TFS/DOW/Wêz Handich wordt het tijd om het schip te rechten, aanstaande zaterdag komt concurrent OKO/BIES op bezoek in Drachtstercompagnie. De Opendenaren kennen een soortgelijk seizoen als ons vlaggenschip (sterke zaalcompetitie met een verlies in de play-offs en een teleurstellend veldseizoen) en staan op de laatste plaats met slechts vier behaalde punten. De uitwedstrijd werd overtuigend met 18-24 gewonnen en dat biedt perspectief voor aanstaande zaterdag. De wedstrijd zal om 16:30 uur van start gaan in Drachtstercompagnie en zal onder leiding staan van scheidsrechter H. Schuitema, publiek is zoals altijd van harte welkom!

Categorieën
Nieuws

Gerard Plantinga versterkt technische staf TFS/DOW/Wêz Handich

Met ingang van het nieuwe seizoen 2022-2023 versterkt Gerard Plantinga de trainersstaf voor de A-selectie van de drie samenwerkende verenigingen uit Drachtstercompagnie, Eastermar en Rottevalle. Plantinga is momenteel hoofdtrainer bij Udiros uit Nieuwehorne.

De besturen van de drie clubs zijn blij dat Plantinga de staf voor het komende seizoen compleet maakt. Plantinga geeft aan zin te hebben om -in samenwerking met de trainers Gert-Jan Olthuis en Harold Jellema- aan de slag te gaan met de huidige selectie van TFS/DOW/WH.

Van jongs af aan is Gerard Plantinga trainer geweest bij Blauw-Wit Heerenveen (tegenwoordig KV Heerenveen). Hier is hij begonnen als jeugdtrainer waarna hij zich aansluitend heeft ontwikkeld tot trainer/coach van verschillende seniorenteams. De eerste stappen in een trainerscarrière buiten Heerenveen heeft hij gezet bij De Waterpoort in Sneek. Eerst als assistent en later als hoofdtrainer. Plantinga is een verbindende trainer die de combinatie van plezier en prestatie belangrijk vindt. De afgelopen tijd heeft hij een positieve indruk gekregen van de selectie en de sfeer binnen de clubs. De verenigingen kijken uit naar een plezierige en constructieve samenwerking

Categorieën
Voorbeschouwing

Voorbeschouwing TFS/DOW/Wêz Handich – Ritola

Wêz Handich-voorzitter en fanatiek supporter Michiel Veenstra blikt vooruit op het toetje van het zaalseizoen.

Zaterdag was een prachtig korfbalmoment voor de drie verenigingen. Feit dat we in het eerste jaar van de samenwerking van Wêz Handich/DOW en TFS meedoen om promotie naar de overgangsklasse is bijzonder. Het was mooi om te zien dat er zoveel mensen meeleven en ons vlaggenschip steunen. Het mooiste vond ik eigenlijk de betrokkenheid van de jeugd tijdens de wedstrijd. Dit laat zien dat korfbal leeft in onze dorpen en dat we de toekomst positief tegemoet kunnen treden. Ik geniet ervan dat we – ondanks een nederlaag – plezier blijven maken en respect hebben voor een tegenstander. Daar staan we voor en dat dragen we ook uit. Ik verwacht dat de Dúnoardhal zaterdag afgeladen vol zit en dat het een avond wordt die we niet snel zullen vergeten.

Ik hoop natuurlijk dat we het verschil met Ritola goed kunnen maken. Ondanks dat de ploeg uit Zuidlaren de beste papieren heeft, is een beslissingswedstrijd een finale op zich. De drive die we vorige week zaterdag hebben gezien in de ploeg, maakt dat ik hoopvol ben over onze kansen. Het gebrek aan rendement na de pauze brak ons uiteindelijk op. Als we aanvallend dreigender zijn en een beter rendement halen, wordt het heel interessant. De druk ligt bij Ritola en gesteund door onze achterban verwacht ik dat onze gasten uit Zuidlaren het niet makkelijk zullen krijgen.

Het zou een unieke prestatie zijn, dat staat buiten kijf. Ondanks dat de overgangsklasse geen ultiem doel is, zijn we door de invoering van de tussenklasse nu wel heel dichtbij. Ik zie het dan ook als een kans die we met beide handen aangrijpen. Voorop staat wat mij betreft toch de ontwikkeling van de selectie. Hier hebben we dit seizoen al mooie stappen gemaakt. Mocht het lukken om de overgangsklasse te halen, dan betekent het waarschijnlijk ook dat men zondag wat later op de paasbrunch verschijnt Het wordt dan vast een onrustig nachtje…

Meest recente uitslagen tegen Ritola:

Ritola                   18 – 14                TFS/DOW/WH                (09-04-22)

WH/DOW           19 – 27                Ritola                                  (26-09-18)

Laatste vijf uitslagen TFS/DOW/Wêz Handich:

Ritola                   18 – 14                TFS/DOW/WH                (09-04-22)

ASVD                   25 – 18                TFS/DOW/WH                (26-03-22)

TFS/DOW/WH  24 – 16                Oerterp/VKC                     (19-03-22)

TFS/DOW/WH  27 – 17                Hoogkerk                            (12-03-22)

Hoogkerk            18 – 21                TFS/DOW/WH                 (05-03-22)

Laatste vijf uitslagen Ritola:

Ritola                    18 – 14                TFS/DOW/WH                (09-04-22)

Ritola                    22 – 20                De Wâlden                         (26-03-22)

Quick/V&V        17 – 27                Ritola                                  (19-03-22)

Udiros                  13 – 22                Ritola                                  (12-03-22)

Ritola                   27 –   9                Udiros                                (05-03-22)

Eindstand poule TFS/DOW/WH

  1. ASVD                    10 punten           156-94                (+62)
  2. TFS/DOW/WH   8 punten             131-124               (+7)
  3. Hoogkerk            6 punten             107-113               (-6)
  4. Oerterp/VKC      0 punten              88-151               (-63)

Eindstand poule Ritola

  1. Ritola                   11 punten           142-94                (+48)
  2. Quick/V&V         9 punten            132-109              (+23)
  3. De Wâlden         4 punten            120-138               (-18)
  4. Udiros                 0 punten             85-138               (-53)

TFS/DOW/Wêz Handich gaat om 20:00 uur van start en staat onder leiding van scheidsrechter J. van der Veen.

Categorieën
Wedstrijdverslag

TFS/DOW/Wêz Handich loopt achterstand op in play-offs

Zaterdag 9 april 2022 stond al enige tijd rood omcirkeld in de agenda’s van menigeen die TFS/DOW/Wêz Handich een warm hart toedraagt. Waar bijna alle jeugd- en seniorenteams het zaalseizoen in de afgelopen weken hadden afgesloten, kwam het vlaggenschip van de drie samenwerkende Friese verenigingen juist in de apotheose van de binnencompetitie terecht. In een succesvol zaalseizoen hadden de man- en vrouwschappen van scheidend hoofdtrainer Jan Jouke Flokstra en diens assistent Harold Jellema twee nacompetitieduels tegen Ritola afgedwongen, waarbij het team met de meeste doelpunten over twee wedstrijden promotie naar de Overgangsklasse bewerkstelligd. Om 20:15 uur floot scheidsrechter M. van Veen onder toeziend oog van een in grote getale aanwezig thuis- en uitpubliek voor het startsignaal van de wedstrijd.

De twee teams spelen een vergelijkbaar spelletje waar aanvallend het tempo belangrijk wordt geacht en verdedigend getracht wordt om de tegenstander onder hoge druk te zetten. Dit resulteerde gedurende de eerste helft in een attractieve wedstrijd waarbij geen van beide teams afstand wist te nemen van de ander. Daarnaast waren de belangen voor elke aanwezige voelbaar, doelpunten van zowel de thuis- als de uitploeg werden onthaald door een onwijs kabaal vanaf de tribunes waardoor gesteld kan worden dat beide coaches een ware ‘negende man’ in het digitale wedstrijdformulier hadden opgesteld. Met 9-9 als tussenstand had Ritola de mogelijkheid om met een voorsprong de kleedkamer op te zoeken, maar een buitenkansje vanaf de strafworpstip werd zonder succes afgerond. Dit had als gevolg dat de zojuist genoemde tussenstand ook de ruststand bleek.

De beginfase van de tweede helft kende een andere verhouding dan de eerste helft. Ritola, dat overigens onder leiding staat van Niels Tamminga – schoonzoon van Flokstra, tapte uit een geheel ander vaatje. Ondanks een treffer van Aline de Boer liep de thuisploeg uit naar 15-10 voorsprong. Via een time-out en een aantal tactische wijzigingen wist TFS/DOW/Wêz Handich de grip op de wedstrijd deels terug te krijgen, maar Ritola maakte haar status als favoriet in deze fase waar en liet de Drachtstercompagnie/Eastermar/Rottevalle-combinatie nooit terugkomen in de wedstrijd. Met Betty Jansma en Pieterroel Bouwmeester in het veld probeerde de uitploeg om het verschil te verkleinen in aanloop naar de returnwedstrijd, maar Ritola wist uiteindelijk een doelpuntloze fase van zes minuten te verbreken door de 18-14 van afstand door de korf te gooien. Enkele momenten later volgde het eindsignaal van de dienstdoende arbiter, die de wedstrijd in goede banen had weten te leiden.

Dit heeft als gevolg dat TFS/DOW/Wêz Handich in haar vertrouwde Dúnoardhal een achterstand van vier doelpunten goed moet weten te maken voordat het eindsignaal klinkt. Een behoorlijke opgave, maar zeker geen onmogelijke op basis van de wedstrijd in Zuidlaren. De Ferwerda-formatie had verdedigend haar zaken goed in orde, maar aanvallend zal zowel het spel als het afrondingspercentage verbetering moeten ondervinden om kans te maken op promotie naar de Overgangsklasse. Aanstaande zaterdag zal de thuiswedstrijd tegen Ritola om 20:00 uur van start gaan. Namens de hele selectie wil ik als speler én verslagschrijver alle supporters bedanken die van de eerste tot de laatste minuut vocale ondersteuning hebben geboden aan het vlaggenschip. Ondanks het teleurstellende resultaat hebben jullie gezorgd voor een geweldige ambiance en ik ben er heilig van overtuigd dat het met jullie steun mogelijk moet zijn om Ritola volgende week over de knie te krijgen. Tot zaterdag!

Categorieën
Voorbeschouwing

Wat verwacht het tweede van de play-offs tegen De Wâlden 2?

De komende twee zaterdagen strijdt TFS/DOW/Wêz Handich 2 tegen De Wâlden 2 voor lijfsbehoud in de reserve eerste klasse. Aanstaande zaterdag treffen de twee teams elkaar voor het eerst in de Dúnoardhal in Houtigehage, waar scheidsrechter L. Salomons om 15:00 uur voor het startsignaal zal fluiten. Monique Postma, Johan Zandstra, Emma van Holsteijn en Sjouke Stoker blikken terug op het zaalseizoen en spreken hun verwachtingen uit over zaterdag.

Monique Postma

Achteraf kijk ik toch met enige teleurstelling terug op het zaalseizoen. Unitas 3 uit Harderwijk steekt met kop en schouders boven de andere teams uit in onze poule, maar de andere wedstrijden hebben we zeker niet kansloos verloren. Wanneer je één keer gelijk speelt en twee keer met één punt verschil verliest, is dat toch wel zuur.

Ik verwacht dat we de wedstrijd tegen De Wâlden 2 gaan winnen! Qua doelpunten en tegengoals doen we niet veel voor elkaar onder, gezien de eindstand van de reguliere zaalcompetitie. Wat dat betreft zou je zeggen dat het spannend kan worden. Het is deze zaalcompetitie meerdere keren de verkeerde kant opgevallen. Dan gaan we nu zeker voor de winst.

We zullen zaterdag het achterste van onze tong moeten laten zien om de twee punten in eigen huis te houden. Ik denk dat we beter kunnen dan wat we hebben laten zien. Dus, hoogste tijd…

Johan Zandstra

Yn it begjin fan de sealkompetysje moesten wy noch wenne oan it nifo. Dit wie foar alle spilers de earste kear dat se yn de Reserve 1e Klasse spilen. Nei de earste wedstryd gong it by ús in stik better, we makken minder fouten en kamen oant bettere kânsen. Uteindelik kinst wol sizze dat we net genôch punten pakt ha. Beide wedstryden tsjin AVO 3 en de útwedstryd tsjin KVZ 2 hiene we best winne kint, mar toch stean we mei 1 punt ûnderoan en dat is dan skande. We hiene mear fertsjinne ma dan hiene we dy wedstryden mar oer de streep lûke moatten.

Ik ferwachtsje saterdei in gelykopgeande wedstryd wêr de spanning te fernimme is. De Wâlden 2 is in fysiek sterke ploech dy’t in soad enerzjy yn de wedstryd doart te goaie. Ik ferwachtsje dat we oant ein fan de wedstryd kwa skoare noch tichtby mekoar lisse, mar dat we wol mei lytse foarsprong de twadde wedstryd yngean.

Dit wurdt in machtig moaie wedstryd en derom soe it fantastysk wêze as we sa folle mogelik supporters op de tribune sjoche dit wykein. We kinne jim support goed brûke!

Emma van Holsteijn

Ik denk dat wij een zware zaalcompetitie gespeeld hebben. Tijdens de wedstrijden van het tweede ontbrak er vaak iemand door verschillende omstandigheden. Dit is goed opgepakt door de mensen van het derde. Ik vind het dan ook erg mooi om te zien dat het derde zich beschikbaar stelt om met ons mee te doen, zodat we genoeg spelers hebben. Mijn complimenten hiervoor!

Ik verwacht dat het zaterdag een spannende wedstrijd wordt, want we zijn qua niveau wel aan elkaar gewaagd. Het spelen om de degradatie brengt natuurlijk ook extra spanning met zich mee. We hebben de steun van de supporters zeker nodig deze wedstrijd! Ik verwacht dat het een leuke en spannende wedstrijd wordt.

Sjouke Stoker

Voor de eerste keer in de historie van TFS/DOW/Wêz Handich in de reserve 1e klasse was het een zwaar zaalseizoen voor ons. Unitas 3 en KVZ 2 waren een maatje te groot voor ons en tegen AVO 3 was het een gelijkwaardige strijd, maar toch zijn we als laatste geëindigd in onze poule. Tegen De Wâlden 2 verwacht ik een mooie strijd waarbij de vorm van de dag beslissend zal zijn en we zullen het scorend vermogen van De Wâlden 2 in toom moeten houden. We kunnen in deze tweestrijd de steun van onze trouwe supporters erg goed gebruiken en ik hoop dat ze in grote aantallen aanwezig zullen zijn.

Categorieën
Nieuws

Busreis naar Ritola! Geef je snel op!

TFS/DOW/Wêz Handich speelt aanstaande zaterdag de eerste van twee duels tegen Ritola uit Zuidlaren. In sporthal De Zwet zal zaterdag om 20:15 uur het startsignaal klinken. Het zou ontzettend mooi zijn als een hele supportersschare daarbij aanwezig is. Steun de verenigingen en juich ze richting de Overgangsklasse!

Categorieën
Wedstrijdverslag

TFS/DOW/Wêz Handich niet opgewassen tegen zuiver ASVD

Op zaterdag 26 maart 2022 troffen TFS/DOW/Wêz Handich en ASVD elkaar in een onderling duel om de eerste plaats in de verkorte zaalcompetitie. In een alternatieve tijdlijn had dit een uiterst belangrijk duel kunnen zijn met het oog op promotie, maar gezien de opzet van de competitie en de recente bevestiging dat beide teams zich in de play-offs gaan meten met de bovenkant van de andere poule kon gesteld worden dat tijdens dit duel enkel de titel van koploper op het spel stond. Overigens moest ASVD zich officieel nog plaatsen voor de nacompetitie, maar met het in te halen duel met puntloze hekkensluiter Oerterp/VKC nog op de planning was het voorafgaand aan de tweestrijd tussen ons vlaggenschip en de groenhemden al aannemelijk dat beide teams Eerste Klasse Bb zouden vertegenwoordigen in de strijd om promotie naar de Overgangsklasse. Bij het achttal van Jan Jouke Flokstra en Harold Jellema had één wijziging plaatsgevonden t.o.v. de week tevoren: Teun Zuiderveld startte terwijl Hessel van der Heide op de bank plaatsnam. Tevens was Flokstra zelf vanwege quarantaineverplichtingen ook afwezig in Dronten.

Tijdens de beginfase van de wedstrijd hielden beide teams elkaar scorend in evenwicht. Na tien minuten gaf het digitale scorebord een 5-5 tussenstand weer. In de daaropvolgende fase nam het zuivere herenkwartet de thuisploeg bij de hand, terwijl de Ferwerda-formatie juist geen “dûk yn in pakje bûter” schoot. TFS/DOW/Wêz Handich speelde gehaast en liet het tempo van de wedstrijd dicteren door de thuisploeg, die geen strobreed in de weg gelegd werd. Zodoende hadden de Flevolanders ten tijde van het rustsignaal van scheidsrechter G. Kelder al meer dan twee keer zoveel doelpunten gescoord als de Friese samenwerkingsverenigingen en bedroeg de tussenstand 15-7.

Als gevolg van het getoonde krachtsverschil in het eerste bedrijf stond de tweede helft voor beide teams in het teken van goed spel vertonen en schadevrij naar de play-offs toewerken. Teije Frits Benedictus verliet vanwege een lichte blessure het veld en werd vervangen door Pieterroel Bouwmeester, die zijn eerste minuten maakte na twee weken ziekteverzuim. Onder andere via deze invaller kwam de Rottevalle/Eastermar/Drachtstercompagnie-combinatie beter in de wedstrijd, al moet gesteld worden dat ASVD de verdedigende teugels ook enigszins liet vieren. In een degelijke tweede helft lieten beide teams nog een aantal fraaie treffers noteren en zo besloot arbiter Kelder met het fluitsignaal op een stand van 25-18.

Ongeacht het resultaat van ASVD tegen Oerterp/VKC zal TFS/DOW/Wêz Handich op zaterdag 9 april en zaterdag 16 april in actie komen tegen de nummer één uit de andere helft van de poule: Ritola. Wij hopen zowel in Houtigehage als in Zuidlaren gesteund te worden door onze trouwe, fanatieke supportersschare om promotie naar de Overgangsklasse te bewerkstelligen. Meer details over aanvangstijd en speellocatie zal gedeeld worden op de website en de social media-kanalen.